tiistai 2. lokakuuta 2012

Syksyn merkkejä

Syksyn merkkejä näin lokakuun toisena :) Itse tosiaan lukeudun sata prosenttisesti kesäihmisiin! Kuitenkin tietynlainen uutuudenviehätys syksyynkin liittyy. Hain tässä viikonloppna syys/talvivaatteeni ullakolta ja voi miten ihana niitä oli laatikoista purkaa ja hypistellä :) Lämmintä ja pehmeää!
Monelle syksyn merkkejä onkin kesävaatteiden pakkaaminen lämpimämpien vaatteiden tieltä ja mahdollisesti uusien ostaminen, saapikkaiden vetäminen ensimmäistä kertaa kesän jälkeen jalkaan jnejne... Minullekin kaikki nämä ja monet muut asiat merkitsevät syksyn tuloa.

Eräs vähän erikoisempi merkki minulle syksystä ja talven lähestymisestä on oliivipuun tuominen ulkoa sisälle!

Oliivipuu eli öljypuu on kotoisin välimereltä, tämän vuoksi sen menestyksekäs kasvattaminen täällä pohjolan olosuhteissa on varsin haasteellista :) Kesällä se viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla ulkona. Olenkin antanut sen nauttia viimeisistä auringon säteistä, mutta nyt ilmat alkavat, varsinkin yö aikaan olla sen verran viileitä, että oli aika hakea puu sisälle!

Talvella oliivipuu nauttii viileästä ja valoisasta paikasta. Ihanteellisinta olisikin jos sen saisi talvehtimaan esim kuistille tai viherhuoneeseen. Huoneilman sanotaan usein olevan sille liian lämmin, suositeltava lämpötila olisikin siinä +5 - +10 astetta.
Tänä talvena meillä ei ole oikeastaan muuta mahdollista talvehtimispaikkaa sille kuin sisällä talossa. Tykkään tämän puun ulkonäöstä sen verran paljon, että se menee yhtenä sisutuselementtinä, joten varsin mielelläni annankin sen talvehtia olohuoneessamme ;) Hieman harvestamista se tosin tarvitsisi, mutta sen aika on sitten keväällä.
Pidetään vaan peukut pystyssä että se selviää talven yli!!


Saimme tänä kesänä nauttia oliivipuumme sadosta; yhden oliivin verran! :)
Voi mikä onnistumisen ja ilon kokemus tämä olikaan!


Onko teillä muilla kotonanne oliivipuuta tai kokemusta sen hoidosta/talvehtimisesta?

2 kommenttia:

 1. Meillä keväällä kuistille hankittu oliivipuu yhä kuistilla, tänään tarkoitus siirtää sisätiloihin. Kotimme vaan on niin lämmin että en tiedä miten mahtaa talvesta selvitä. Missä teillä talvehtinut aiempina talvina? Jossain viileämmässäkö?

  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Meillä ollut vintillä, jossa on ollut viileä ilma. Ei missään nimessä pakkasta, muttei myöskään patterit täysillä.. Nyt talvehtii ensimmäistä kertaa sisällä ja saa nähdä miten käy!

   Poista