tiistai 6. elokuuta 2013

Mehun keittäminen mehumaijalla


Meidän viikonloppu kului alla olevissa merkeissä.. Ja kun omista pensaista loppuivat marjat kesken piti lähteä vielä ryöväämään äidin puskat! :)
Ihanaa saada talveksi varastoon terveellistä, itse tehtyä mehua, voittaa kaupan sokerilitkut mennen tullen!
Kuvailin mehunkeiton lomassa tänne blogiin muutamat kuvat tekovaiheesta ja ajattelin myös kirjoitella vaihe vaiheelta miten meidän mehu oikein valmistui :) 

Moni ajattelee mehun keiton olevan vaikeaa puuhaa, mutta sitä se ei ole! Varsinkaan jos tarkoituksena on pullottaa mehu muovipulloihin ja pakastaa valmis mehu... Lasipullojen kuumentamisiin ja desinfiointeihin en ota kantaa :) 
1. Alin osa täytetään vedellä. Vesiosan veden annetaan kiehua pulputtaa koko keiton ajan. Pidä myös huoli ettei vesi pääse loppumaan tästä osasta missään vaiheessa, erityisesti asiaan kannattaa kiinnittää huomiota keittämisen loppuvaiheessa.

2. Sitten nostetaan seuraava kattila paikoilleen. Kiinnitä pullotusletku kattilaan tiiviiksi! 
Muista myös laittaa puristimella letkun suu kiinni, jottei mehu pääse valumaan kesken keiton ympäriinsä. Itseltä tämä pääsi kerran unohtumaan.. Onneksi huomasin asian heti eikä pahempaa vahinkoa ehtinyt tapahtua :)

3. Kolmanteen, siiviläkattilaan lisätään marjat ja nostetaan päälimmäiseksi. Marjoja ei tarvitse mitenkään eriyisesti perata mehumaijaa varten. 
Kansi vielä päälle ja eikun kattila kiehumaan!

N. puolen tunnin kiehumisen jälkeen lasken ensimmäiset mehut kannuun ja kaadan takaisin marjojen päälle ylimpään kattilaan. Luin joskus tämän irroittavan mehun paremmin marjoista, tiedä sitten asian todenperäisyydestä :)

Kaikenkaikkiaan annan mehun mehustua 1-1,5h, ihan tarkkaa aikaa en kellosta katsonut. Itse valutan mehun letkulla kattilaan, jonka kuumennan liedellä ja lisään sokerin. Valutuksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä mehu on tulikuumaa!

Kuumennan kattilaa liedellä vain sen verran, että sokeri sulaa mehun joukkoon.
Tällä tavoin mehusta tulee mielestäni "tasalaatuisempaa" kun sokeri liukenee tasaisesti koko satsiin mehua. Toinen tapa on lisätä sokeri jo alkuvaiheessa mehumaijan siiviläosaan marjojen joukkoon. 

5. Viimeiseksi pullotetaan keitoksen tulokset! 
Muovipulloja olen nähnyt myytävän ainakin Tarjoustaloissa, mutta muualtakin varmasti näitä löytyy. Itselläni oli käytössä äitini kautta saadut puolen litran aqua-pullot. Tuollainen suppilo on myös oiva apu pullotusvaiheessa eivät ainakaan mehut karkaile pöydille :) Mehun voisi varmasti valuttaa letkulla myös suoraan pulloon, mutta itse annoin sen hieman jäähtyä ennen muovipulloihin kaatamista.


Nyt on pakkaseen säilötty kesän makuja! < 3 Lokeroista löytyvät niin mehut, mustikat, vadelmat kuin mansikatkin!
Ihanaa sitten kylmänä ja pimeänä talvi-iltana käpertyä kuuman mehun kanssa viltin alle lämpimään tai lisätä aamupuuron päälle mansikkasosetta :) 

Tein mehua tänävuonna mustista ja punaisistaviinimarjoista, mutta mehua voi tehdä oikeastaan kaikista mahdollisista marjoista esim mansikoista, vadelmista, raparpereista tai sekoitella näitä keskenään..mansikka-vadelmamehu kuullostaisi aika hyvältä kombolta vai mitä mieltä olette?! Onko siellä ruuduntoisella puolen muita mehutehtailijoita? :)2 kommenttia:

  1. Kiva postaus :) Täällä on kans menossa marjojen poiminta ja mehustus. Itse tehty mehu on maailman parasta :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, että tykkäsit! Itse en pahemmin mehuista edes välitä, mutta itse tehtyä mehua ei kyllä voita mikään! :)

    Keititkö samalla ohjeella mehusi kuin minä vai erosiko jokin työvaihe esittelemästäni tavasta? Mielenkiinnolla aina kyselen muiden tapoja :)

    VastaaPoista