tiistai 10. syyskuuta 2013

DIY: vanha kolmeruutuinen ikkuna


Ostin reilu vuosi sitten tämän vanhan kolmiruutuisen ikkunan huutonetistä. Se oli juuri sellainen jota olin pitkään etsinytkin; kolme ruutua ja mitat täsmäsivät täydellisesti  seinän kanssa johon ikkunanpokaa olin suunnitellutkin. 

Tiesin huutaessani ikkunaa, että se vaatii kunnostusta ennenkuin sen voi seinälle ripustaa.. Entisöintiprojektini on valitettavasti kuitenkin unohtunut aivan totaalisesti! Viime kesän kiireitä on aina hyvä syyttää ;) Jossain vaiheessa taas en enää halunnutkaan tätä olohuoneemme seinälle vaan suunnittelin teettäväni siihen isot, mustavalkoiset canvas-taulut.. Nyt kuitenkin muistin taas tämän vanhan, kauniin pokan olemassaolon ja innostukseni sen entisöintiin heräsi uudelleen :)

Tällaisia vanhoja ikkunanpokia näkee nykyään varsin monissa liikkeissäkin myynnissä. Kuismalla mm olen ainakin nähnyt lähes samanlaisen kuin tämä meidän ikkuna ja melkein sortunutkin sen täydellisen maalipinnan ja puhtaiden ruutujen edessä ;)

Kuitenkin minua viehättää enemmän tässä kohtaa tietynlainen rosoisuus ja "historiallisuus" vai mitä mieltä olette vanhasta lyijykynä merkinnästä "kamaarin ikk. vas." joka on kirjoitettu ostamaani ikkunaan! Sen verran tiedän, että ikkunanpoka on vanhasta purkutalosta, harmikseni en tullut kysyneeksi miten vanha se mahtaa olla. Lisäksi nimenomaan haluan entisöidä tämän itse uuden ostamisen sijaan.. Lopputuloksessa näkyy sitten se oma kädenjälki  ja oman työn tulos :)

Kun nyt vain saisi otettua tämän projektin työn alle! Yksi syy projektin "unohtumiseen" on varmasti siinäkin etten oikein tiedä miten tuon entisöinnin kanssa lähteä liikkeelle ja edetä. 
Hiomista tuo ikkuna vaatii se  nyt on selvää, mutta mitäs sitten?! Riittääkö pari kerrosta valkoista maalia ja thats it vai vaatiiko muitakin työvaiheita? Millaista maalia käyttää?
Kysymyksiä riittäisi, siksi käännynkin teidän puoleen :) Siellä on aivan varmasti joku, joka on tällaisia projekteja toteuttanut ja osaisi minua neuvoa! Olisin erittäin kiitollinen jos voisitte jakaa kullan arvoiset neuvonne miten saisin tuon ikkunanpokan siihen kuntoon, että sen voisi seinälle ripustaa..

9 kommenttia:

 1. Heips! :)

  En olekkaan ehtinyt/jaksanut tehdä omille pokille mitään vielä, kun kyselitkin silloin vinkkejä niihin mun blogissani :)

  Mutta siis ainakin itse olen yhden pokan tehnyt niin, että

  puhdistin/pesin
  rapsuttelin vanhan maalipinnan poijes
  hioin loput
  teippasin ikkunat, eli en ottanut laseja irti, koska vanha karmi ei olisi sitä kestänyt,
  maalasin pohjamaalilla kevyesti
  ja lopuksi päälle paksumpi maali, mutta en maalannut niin tarkasti, vaan jätin hieman pohjamaalia/pokan alkuperäistä väriä paistamaan, niin poka näyttää oikeesti vanhalta. ;)

  Olikohan selkeet työvaiheet? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä hurjan paljon! Sinun blogisi onkin yksi syy tälle yhtäkkiselle innostukselleni! :)
   Piti vielä kysyä, että onko sillä maalilla jotain väliä niitä kun tuntuu olevan niin monia erilaisia..käytitkö jotain antiikkimaalia tms?

   Poista
 2. Ja nyt jos kunnostat pokan niin syksyksi/talveksi voit laittaa siihen pelkät valot. ;) Sekin on itsessään jo hieno, eikä vaadi mitään sen erikoisempaa! ;)

  Miten vauva arki sujuu?? <3

  Nuuskuttelin tänään 3 kilosta perjantaina syntynyttä vauvaa. Hän on ihana <3
  Sydän suli.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon ikkunapokan monikäyttöisyys sisustuksessa juuri innostaakin..Valot ovat hyvä idea, en tullut ajatelleeksikaan.. Musta-valkoisia-valokuvia suunnittelin myös jossain vaiheessa laittavani ruutuihin!

   Vauva arki sujuu loistavasti! <3 Välillä valvotaan ja välillä taas nukutaan vähän paremmin :) Itse taidan olla äitiyshormonien kyllästämä kun jaksan puskea eteenpäin kuin höyryjuna niillä muutaman tunnin katkounilla :D
   Tietysti nyt välillä väsyttää, mutta kun ei malta nukkua :D On tämä kaikki niin ihanaa <3
   Oi kolmekiloinen!! <3<3 Aivan varmasti on ihana! Meidän Mini oli eilisellä punnituksella 3.4kg :) Oli niin pienipirpana syntyessään :)

   Poista
 3. Hei,

  Meillä vastaavanlaisia ikkunanpokia on uudistettu siten, että ensin niitä on kevyesti hiottu ihan hiomapaperilla ja tämän jälkeen pintaan on laitettu valkoista spraymaalia. Ikkunanpokat sprayaamalla jäljestä tulee läpikuultava ja sopivan vanhanaikaisen näköinen. Suosittelen vahvasti tätä menetelmää!
  - Riksu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tuollaisesta spraymaalista kuullutkaan.. Pitääkin perehtyä asiaan tarkemmin. "Sopivan vanhanaikaisen näköinen" kun on juuri sitä mitä tuolle ikkunallenikin haen :)
   Missään nimessä en siitä haluakaan uuden näköistä, täysin tasaisine maalikerroksineen, mutta tällä hetkellä se on paikoitellen niin rapistunut että tietyt kohdat vaativat väkisinkin enemmän fiksausta.

   Poista
 4. Yrität kovin matkia kälyäsi, mutta huonolla menestyksellä...hah..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni viehtymyksemme vanhoihin ikkunanpokiin ei ole matkimista.. ei kummankaan puolelta!
   Kälyni on sisustanut kotinsa aivan ihanasti, mutta kyllä meidän tyylit Kaisan kanssa poikkeaa varsin paljon toisistaan :)

   Poista
  2. Nyt on kyllä munkin pakko sanoa tälle anonyymille kommentoijalle, että oletpa hakoteillä. Voi, kun olisinkin sisustusguru, joka on keksinyt vanhojen ikkunanpokien uudelleenkäytön.. Vaan en todella ole. Itse en ole pokia edes entisöinyt, vaan käyttänyt sellaisenaan.. Matkimisen merkitystä kehotan siis nyt opettelemaan.

   Poista