tiistai 9. joulukuuta 2014

Päiväkoti vs perhepäivähoitaja
"Minne lapsi hoitoon"- tuota kysymystä olemme pyöritelleet tässä oikeastaan koko syksyn. Olen tehnyt heinäkuusta asti 50%-työaikaa ja sen sekä isovanhempien avulla saanet hoidettua pojan kotona. Nyt vuodenvaihteessa tuo ylellisyys sitten loppuu. Onneksi minulla oli jemmassa vielä joitakin lomapäiviä, jotka käytän tammikuussa. Varsinainen hoidontarve meillä siis alkaa vasta helmikuun alusta. 

Vastaus tuohon otsikonkin kysymykseen on ollut meille varsin selvä; haluamme poikamme päiväkotiin! Toki tuolla on varmasti monia ihania perhepäivähoitajia ja onneksi tuttavamme ovatkin sellaiset tuntuneet löytävän, omalle tielleni on vain valitettavasti sattunut ne mädät omenat.

Yhden hoitajan sairastumiset ja lomat eivät nekään päiväkodissa kaada koko hoitoa. En voi olla myöskään miettimättä, että vaikka kuinka hyvä hoitaja olisikin niin jokaisella meillä on huonot päivämme, on huolia omassa elämässä tai olo kurja tulossa olevan flunssan myötä. Päiväkodissa on paikalla aina useampi kuin yksi aikuinen; lapsille on useampi hoitaja ja työtekijällä kollega tukena. Valvonta on siis aivan erilaista kuin yksin työskentelvällä perhepäivähoitajalla. 
Perhepäivähoitajaksi voi kaiken lisäksi ryhtyä kuka tahansa, ilman sen kummempaa kasvatusalan tai muunkaanlaista koulutusta.

Päiväkodissa hoitajat pysyvvät myöskin keskittymään vain lapsiin, heillä ei ole kodinhoitoa,ruonalaittoa yms tehtäviä velovollisuuksinaan. idlokakuuTokikaan asia ei ihan näin simppeli ole. Paljon meidän päätökseen vaikutti myös pojan luonne. En kuitenkaan epäile hetkeäkään etteikö Luukas päiväkodissa pärjäisi. Hän ei vierasta uusia ihmisiä, ei ainakaan kauaa, pärjää todella hyvin rymissä ja ottaa kontaktia ja tutustuu rohkeasti muihin lapsiin. Kaikenkaikkiaan Luukas on utelias ja reipas, pieni yksivuotias! Hän nautii tekemisestä ja uusista aktiviteeteista, välillä mietinkin että onko hänellä kauhean tylsää täällä kotona äidin kanssa ;)
Ja jos nyt niin kävisi ettei tuo päiväkoti osoittaudukaan oikeaksi paikaksi voimme aina  hakea siirtoa, mutta toivottavasti tähän ei tarvitse mennä! Kesäkuussa alkaa sitten pyöriä kesälomat, joten nyt alkuun hoitoa tarvitaankin vain helmi-toukokuuksi. Pärjäämme  myöskin tuolla pienemmellä määrällä hoitopäiviä per kuukausi.
Puolensa ja puolensa varmasti molemmissa vaihtoehdoissa, me nyt teimme tällaisen ratkaisun, joka tuntuu täysin oikealta meille. Olisi kiva saada mietteitä ja ajatuksia asiasta kommenttikentän puolella!


18 kommenttia:

 1. Meidän tyttö aloitti syksyllä 1v2kk iässä päiväkodissa 3pv/vko. Hienosti on mennyt ja tyttö viihtyy hyvin, vilkuttaa iloisesti kun hänet sinne vie ja tulee halaamaan, kun haetaan kotiin. Samoilla perusteilla meillä päädyttiin päiväkotiin, eikä ole onneksi tarvinnut katua päätöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ihanaa kuulla, että teillä sujunut noin hyvin! Toivotaan, ettei meidänkään tarvitse tätä ratkaisua katua :)

   Poista
 2. Itse työskentelen lastentarhanopettaja päiväkodissa ja uskon, että päätöksenne on hyvä, ainakin siitä näkökulmasta, että päiväkodissa työskentelevät ammattitaitoiset lastenhoitajat ja lastentarhanopettajat. Vielä kun päättäjät ymmärtäisivät varhaiskasvatuksen merkityksen ja saisimme uuden varhaiskasvatuslain, jossa määriteltäisiin mm. ryhmäkoko sopivammaksi. Mutta uskon, että kaikki päiväkodissa tekevät työtä täydellä sydämellään ja voit luottavaisin mielin jättää Luukaksen hoitoon.

  p.s. kiitos ihanasta blogistasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos sinulle erittäin paljon kommentistasi! Juuri tuo koulutustausta on myös yksi merkittävä tekijä päätöksessämme. Hienoa olisi myös mikäli poika saisi jatkaa samassa päiväkodissa, samojen kavereiden ja tuttujen hoitajien ympäröimänä kanssa aina eskarilaiseksi asti
   Ryhmäkoko olikin sitten se eniten päänvaivaa tuottanut seikka. Onko tuohon uuteen varhaiskasvatuslakiin jotain aloitetta olemassa?

   Poista
 3. Suunnitelmat kuulostavat hyviltä! Itselle kun tuli tuon pohdinnan aika esikoisen kanssa olin täysin varma, että perhepäivähoito on meidän paikka, eikä tällä pienellä paikkakunnalla alle kolme vuotiaat pääsekkään päiväkotiin elleivät tarvitse vuorohoitoa. Sain esittää toiveita siitä, kenelle lapseni halua ja onneksemme pääsimmekin tälle ihanalle tädille, joka pysyy varmasti aina meidän tytön mielessä. Vaikka ihana olikin, niin hän sairastui pitkäaikaisesti ja sitten alkoi se ihanuus, eli lasta yritettiin pompotella hoitajalta toiselle, siinä sai olla tarkkana ja kovana ettei kaikkeen suostunut ja loppupeleissä meillä kävi varahoitajankin kanssa ihana tuuri. Valitettavasti olen viime aikoina kuullut niin paljon hurjia tarinoita perhepäivähoidosta, että olen varma etten enää tulisi lastani sinne laittamaan. Mutta olen kuitenkin kiitollinen siitä reilusta vuodesta, jonka esikoinen siellä vietti, silloin kaikki meni hyvin. Tsemppiä teille hoidon aloitukseen, kun sen aika tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedötkös, ennen Luukasta liputin minäkin vahvasti perhepäivähoidon nimeen :) Niin ne ajatukset vain muuttuvat!
   Lapsuuden kotikaupungissani tietäisin heti parikin hoitaja kenelle mieluusti poikani veisin. Eihän me nytkään suuressa kaupungissa asuta, muttta ihmiset eivät täällä ole lainkaan samalla tavalla tuttuja.
   Tuo lapsen pompottelu on todella kurjaa :/ Ihana kuitenkin lukea teidän kommentteja hyvistä ja onnistuneista kokemuksista liittyen perhepäivähoitoon!

   Poista
 4. Hei,olen ihan samaa mieltä!
  Meillä esikoinen meni myös päiväkotiin ja vauva tulee sitten joskus myös menemään :-)
  Ei missään nimessä perhepäivähoitajalle..En koe että pystyisin luottamaan kenenkään tuntemattomaan ihmiseen niin paljoa että luovuttaisin poikani hänen hoitoonsa....päiväkodissa se jotenkin on aivan eriasia koska hoitajia on paljon..
  Meillä siis aloitettiin hoito n.4 vuotiaana..Ja vaikka alku oli aika rankkaa..Niin nyt menee aivan loistavasti!
  Poika nauttii päiväkotielämästä !
  Ja kun meidän vauva syntyy jatkaa esikoinen paripäivää viikossa päiväkotielämää..
  Tsemppiä teillekin sitten kun aloitatte!
  Hienosti se varmasti menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin samoja mietteitä täällä käyty läpi! Teillä poika onkin ollut jo iso aloittaessaan päiväkoti taipaleensa! Kunpa itsekin olisimme pystyneet samaan.

   Poista
 5. Ymmärrän kyllä pointin - on suuri riski, ettei hoitaja hoida velvollisuuksiaan oikein.. Sekä perhepäivähoitaja, että päiväkotitäti. Itse olen kyllä niin onnellinen kun ollaan löydetty oikea helmi perhepäivähoitaja ja pojat ovat saaneet olla hoitonsa alkutaipaleen kodinomaisessa paikassa ihanalla hoitajalla. Tiedän, että meillä on käynyt hyvä tuuri.. Itse ajattelen päiväkotia vasta, kun Nuutti on kolme. Nooa viihtyy päiväkodissa nyt viisivuotiaana todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on käynyt kyllä hyvä tuuri! Kuultuani niin paljon huonoa en voisi enää ajatellakaan perhepäivähoitajaa kohdallemme, toki nämä ovat niitä valitettavia yksittäistapauksia, joita ei kuitenkaan pitäisi olla!
   Onneksi tämä eka taipale kestää sinne toukokuulle asti ja sitten on kesälomat aikaa miettiä miten syksyllä jatketaan :)

   Poista
  2. Niin.. No, jos mä miettisin sitä lasten laiminlyöntiä, jota parivuotisella päiväkodeissa kiertävän sijaisen pestillä näin, en varmaan veisi lastani ikinä päiväkotiin. Onneksi suurin osa pk:ista oli hyviä, niin, kuin varmasti myös perhepäivähoitajista. :)

   Poista
 6. Varmasti oikea päätös. Itse joskus valitsimme perhepäiväkotihoitajan, joka aiheutti meille ja lapsellemme murhetta ja pahaa mieltä. Harmittelimme jälkeen päin, että miksi emme suoraan valinneet päiväkotia, jossa on ammattitaitoiset hoitajat. Suuri muutos teille tulossa (sairastelut yms. joita ei voi välttää), mutta kyllä kaikki helpottuu, kun uudet kuviot pääsevät käyntiin. Tsemppiä ja nautinnollista joulunalusaikaa koko perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa ikävää kuulla kokemuksistanne :/
   Ihanaa joulua sinnekin!

   Poista
 7. Onpa Luukas jo iso poika! Ja niin hurmaavan suloinen! <3

  VastaaPoista
 8. Itse päiväkodissa työskennelleenä en suosittele paikkaa alle 3-vuotiaalle. Mitä vähempi sen ikäinen joutuu solmimaan uusia sosiaalisia suhteita, sen parempi. Hoitajalla pieni lapsi saa jakamattoman huomion ja hoivan verrattuna päiväkodin 3hoitajaan ja 20 muuhun lapseen.
  Perhepäivähoidossa vain yksi hoitaja, jonka työtä valvotaan ihan samalla tavalla kuin päiväkodissakin, on kodinomainen ympäristö verrattuna laitosmaiseen päiväkotiin, kotitekoista ruokaa versus suurissa laitoskeittiössä valmistettuun jne.
  Meillä poika oli 4 vuotiaaksi asti hoitajalla ja sen jälkeen meni pkotiin, hyvä valinta, olimme tyytyväisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että jaoit tämänkin puolen aiheeseen.
   Kuitenkin juteltuani sosiaali-ja kasvatusalan ammattilaisten kanssa aiheesta olen entistä varmempi, että teimme oikean ratkaisun.

   "Mitä vähempi sen ikäinen joutuu solmimaan uusia sosiaalisia suhteita, sen parempi" Olen myöskin hieman eri mieltä tämän kommenttisi kanssa, mutta jokaisella toki oikeus mielipiteisiinsä :)

   Ihanaa joulunaikaa sinne!

   Poista
 9. Perhepäivähoito.....liputan sen puolesta. Perhepäivähoitoa on monellaista.....tutkinnnon suorittanutta ja ei suorittanutta......itse olen perhepäivähoidon asiakas ja kyllä niissä on eroja.......vaihtanut olen toiselta hoitajalle...... nyt olen tyytyväinen......se riippuu myös niin hoitajan ohjaajasta........käykö tarkastuskäynneillä. ja näkyy se lapsesta jos ei viihdy.....nyt omani aamulla juoksee hoitajan luokse aamulla ja antaa haleja. Mieti tarkkaan.

  VastaaPoista