lauantai 4. maaliskuuta 2017

AJATUKSIA VUOROTYÖSTÄVuorotyö. Tämä on aihe josta minun on tehnyt mieli kirjoittaa jo pidemmän aikaa. Olen melkein koko työhistoriani ajan tehnyt ainakin jonkinlaista vuorotyötä. Nykyään vuorotyötä tehdään yhä useammissa ammattikunnissa ja vuorotyön osuus tulee aivan varmasti kasvamaan ja sellainen kahdeksasta neljään virkatyöaika tulee vähenemään. Onko vuorotyö sitten pelkästään arkea hankaloittava ja rasittava työaikamuoto vai voiko siinä olla jotain hyvääkin?

P2270204

Itse olen aina tykännyt tehdä vuorotyötä; arkivapaat helpottavat elämää ja asioiden hoitoa eikä arki ole niin monotonista. Ja kyllähän ne kuun lopussa tulevat lisät vaikuttavat aika merkittävästi palkkaan.

Lasten saannin myötä olen kuitenkin miettinyt tätä kuviota uusiksi etenkin kun meillä tekee molemmat kolmivuorotyötä! Epätyypillisten työaikojen, perhe-elämän ja lastenhoidon yhteensovittaminen on välillä haastavaa, mutta kuitenkin näen vuorotyön tarjoaman mahdollisuudenkin! Työvuorosuunnittelulla sekä isovanhempien tuen avulla meille on mahdollistunut päivähoidon vähäisempi tarve. Autonominen listansuunnittelu helpottaa myös muun elämän suunnittelua; pystymme järjestämään niin, että ainakin toinen on lasten harrastuspäivinä illan kotona, omat viikonloppu menot ( harvinaiset sellaiset) pystyy toivomaan vapaaksi sekä pidempien vapaiden suunnittelu esim matkojen suhteen on helpompaa.
Yllättäen olen myös itse pystynyt lisäämään liikunnan harrastamista. Iltavuoro päivinä päiväkodilta on toivottu, että lapset tuotaisiin hoitoon klo 10, jotta he ehtivät mukaan ulkoiluun, ruokailuun yms ja ihan järkeenkäypä ajatus tämä onkin. Olisihan se nyt todella tylsää päiväkotiin mentäessä joutua suoraan päiväunille. Niinpä kun oma iltavuoro alkaa klo 12 tai klo 13 ehdin hyvin jumppaan, kuntosalille tai lenkille! Huomautan vielä, että jos molemmat olemme iltavuorossa ei lapsia tokikaan viedä aikaisemmin päiväkotiin.


P2270199


Kuitenkin terveyskirjastokin toteaa vuorotyöhän liittyvän terveydellisiä haittoja ja mm näitä olen viimeaikoina pohtinut. Minulle vuorotyö on aina sopinut hyvin ole kokenut sitä haitallisena, mutta yksilläliset erot tässä asiassa ovat suuret toiset sopeutuvat vuorotyöhön paremmin kuin toiset. Ja kuten todettu pitkään jatkunut vuorotyö on ainakin jossain määrin terveysriski ja ainakin virheiden vaara kasvaa väsymyksen ja tarkkaavaisuuden huononemisen takia.
Ja vaikka tällä hetkellä tuntuu, että meidän arki on jopa helpommin järjestettävissä kun teemme molemmat vuorotyötä pakostakin sitä pohtii, että entä sitten kun lapset aloittavat koulun? Meillä on myös työpaikalla tulossa tulevaisuudessa suuria muutoksia jotka vaikeuttavat todella meidän elämää kun molemmat aikuiset tekevät vuorotyötä.

Helpommin järjestettävällä arjella ja etenkin vähemmillä päivähoitopäivillä on myös kääntöpuolensa; koko perheen yhteinen viikonloppu on ylellisyyttä, mieheni kanssa näemme oikeastaan vain pikaisesti raportin ja hoitovuoron vaihdon merkeissä ja ystävien kanssa tapaamiset pitää sopia hyvissä ajoin. Puhumattakaan jos ystävätkin tekevät vuorotyötä! Ei ole siis tuulesta temmattu ajatus, että vuorotyötä tekevät vanhemmat uupuvat helpommin tai, että parisuhteeseen tulee ongelmia. (thl)
Asiassa on monta puolta niin kuin asioissa yleensä tuppaa olemaankin. Eikä aiheeseen taida olla yhtä oikeaa vastaustakaan. Olisi kiva kuulla teidän mietteitänne asiaan. Minkälainen työaika teillä on? 

Sen lisäksi, että työpaikallamme on tulevaisuudessa luvassa isoja muutoksia, koen tällä hetkellä suurta innostuneisuutta, mutta samalla suurta jännitystä eräästä työhön liittyvästä mahdollisuudesta joka toivottavasti ratkeaa lähi viikkoina (pian!!)
Tässä kohtaa sanon sen verran, että pitäkää minulle kaikki peukut pystyssä!

4 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus.

  Kaikilla asioilla on puolensa. Vuorotyön arkivapaissa ja epäsäännölisen työajan suomissa tietynlaisissa "järjestelyn" vapaudessa. Paljon on kiinni työpaikasta ja työilmapiiristä, siitä, minkälaista vuorotyötä tekee ja miten itsellä on mahdollisuus vaikuttaa vuoroihin/vapaisiin.

  Olin yh-äiti, jonka tytär on nyt aikuisuuden kynnyksellä ja kyllä ajattelen, että vaikka vuorotyö lisääntyy, tietynlainen maailma pyörii edelleenkin sellaisen oletuksen ympärillä, että KAIKKI 😂😉 tekee toimistotyötä, arkena klo 8-16 tai ainakin suunnilleen noin.
  Päiväkotiaika meni vielä ihan jees ja onneksi toiset isovanhemmat ja turvaverkko pelasti monta tenkapoo tilannetta. Kun koulu alkoi, tuli erilainen arki. Toisaalta arkena saattoi olla pullantuoksuinen äiti odottamassa lasta koulusta, mutta toisaalta oli pitkät illat ja viikonloput. Harrastukset..ystävät..oma aika.

  Huh, selvitty ollaan, mutta onhan se vaatinut veronsa. Tai niin 😀 ei mulla oo kokemusta, mitä se olis ollut, jos olis ollut jokin elämänrytmi. Yhtenä vuonna laskin (lapsi oli jo iso ja kausityössä ja minä ja nykyinen mieheni vuorotyössä), että meidän perheellä oli vuoden aikana neljä yhteistä vapaata viikonloppua. Se on melko vähän.

  Tsemppiä arjen pyöritykseen ja peukut on pystyssä mahdollisten uusien kuvioiden varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kyllä asioilla on tosiaan puolensa. Tuota koulun aloitus vaikkakin se meillä vielä kaukaisuudessa onkin vaikuttaa paljon tämän hetkisiin ajatuksiini ja päätöksiini.

   Toisaalta taas itse miettii asioita ihan liikaa, lapset sopeutuu ja tottuu eivät he varmastikaan kärsi vanhempien vuorotyöstä kun arki muuten on turvallista ja sanoitettua

   Poista
 2. Voitko tehdä asuntopostausta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tällainen on ollut tosiaan jo pidempään suunnitteilla :) Toivottavasti nyt valoisamman ajan lisääntyessä pääsen toteutuksen asteelle :)

   Poista